Skip to main content

29.3.2017 – Koko perheen palokunta

29.03.2017

Tämä on asia, jota itse pidän tärkeänä sopimuspalokuntatyössä. Palokuntalaisilla on muukin elämä: on työt, urat, perheet ja harrastukset. Jotta sopimuspalokuntien tulevaisuus on turvattu, täytyy ottaa uudet ideat käyttöön, miten huomioida palokuntalaisten muu elämä palokuntatoiminnassa entistä vahvemmin. Tässä postauksessa pohdin erityisesti perheen yhdistämistä palokuntatoimintaan. Jos palokuntatoiminta ei olisikaan pois perheeltä, vaan se toisi jotain koko perheelle, voisi se houkutella mukaan aivan uudenlaista väkeä, puhumattakaan sen tuomasta vetovoimasta jo olemassa oleville jäsenille.

Parissa palokunnassa jossa olen vieraillut, asiaa on mietitty tästä näkökulmasta. Olenkin jo aiemmin kertonut Ruokolahden VPK:n toiminnasta. He, yhdessä muutaman muun alueen palokunnan kanssa, järjestävät kaksi kertaa viikossa ohjattua liikuntaa. Sunnuntaisin on kuntopiiri ja keskiviikkoisin kahvakuula ja mukaan saa tulla puolisot sekä jopa lapset. Nyt olen käyttänyt myös oman perheeni kanssa tätä liikuntamahdollisuutta hyväkseni, mieheni nimittäin kuuluu yhteen mukana olevista palokunnista. Mukaamme olemme ottaneet 5- ja 7-vuotiaat lapsemme. Olemme jo jonkin aikaa miettineet, kuinka voisimme harrastaa liikuntaa yhdessä. Nyt pääsemme koko perhe samaan aikaan liikkeelle kaksi kertaa viikossa, tulee treenattua koko keho ja venyttelytkin hoidettua. Lapsilla on kavereita paikan päällä ja hekin saavat liikkua. Lisäksi tämä on saanut minutkin kiinnostumaan mieheni palokuntaharrastuksesta uudella tavalla. On helppo olla sen kannalla, kun se tuo minullekin jotain hyvää.

Toinen hyvä idea jonka kuulin, tuli Stora Enson Imatran tehtaiden tehdaspalokunnasta. Siellä on perinteisesti järjestetty palokunnan päivystysryhmille oma Tyky-päivä toinen vuosi, ja joka toinen vuosi on ollut koko palokunnan yhteinen päivä. Nyt he ovat suunnitelleet, että jatkossa joka toinen palokunnan yhteisen päivän tilalla olisi perhe-Tyky. Koko perheen päivä olisi siis neljän vuoden välein. Vaikka tämä ei korvaa arjessa tapahtuvaa yhteistoimintaa ja joustoa, pääsevät perheenjäsenet ikään kuin lähemmäs palokuntaa, ja kokevat että heitä arvostetaan tukijoukkoina myös palokunnan puolesta. Saman tyyppistä toimintaa on Päivä paloasemalla -päivät, joita järjestetäänkin ihailtavan laajasti. Päivä paloasemalla ei kuitenkaan ole erityisesti suunnattu pelkästään palokuntalaisten perheille, joten näen että perhe-Tyky on selkeämmin kohdennettua.

Joissain paikoissa joissa olen käynyt, on nuoriso-osasto ollut niin vahva, ja yhteistyö osastojen välillä niin runsasta ja jatkuvaa, että esimerkiksi hälytysosasto, naisosasto ja nuoriso-osasto muodostavat luontevan koko perhettä huomioivan kokonaisuuden. Punkaharjun VPK, joka on valittu vuonna 2013 vuoden sopimuspalokunnaksi ja ovat osaava ja arvostettu palokunta, on tästä oiva esimerkki. Heillä osastojen yhteistyö on niin luontevaa, että siitä ei erikseen enää tarvitse edes puhua yhteistyönä: Yhdessä tekeminen on kaiken ydin. Ylipäätään ajattelen, että kun osastojen välistä yhteistyö on runsasta, ovat ideat palokuntatoiminnan kehittämiseksi myös monipuolisempia ja mahdollisesti ilmapiirikin myönteisempi. Uskallan siis suositella osastojen välistä yhteistyötä vahvasti.

Yhteistyöterveisin Heini