Skip to main content

Miten pitää kiinni sopimuspalokuntalaisista?

16.08.2021
Sopimuspalokuntalainen sammutusasussa nousemassa paloauton kyytiin

Palokunnissa ympäri maan on menossa näyttäviä rekrytointikampanjoita uusien palokuntalaisten saamiseksi. Ilman erityistä kampanjaa lähes kaikilla sopimuspalokunnilla on varmasti myös ovet auki uusille palokuntalaisille. Oma ryhmänsä ovat liikkuvat ja muuttavat palokuntalaiset. Miten saisimme paikkakuntaa vaihtavan palokuntalaisen jatkamaan toiminnassa?

Arvion mukaan noin 10% hälytyskelpoisista sopimuspalokuntalaisista vuosittain poistuu syystä tai toisesta toiminnasta. Joukossa on ikääntymistä, terveydellisiä syitä, ajankäyttöön liittyviä ongelmia ja toki valitettavasti myös toimintaan kyllästymistä. Lisäksi on vielä niitä palokuntalaisia, jotka esimerkiksi työn tai opiskelun seurauksena muuttavat paikkakunnalta toiselle. Miten saada hänet jatkamaan mukana toiminnassa, tämä on puhuttanut jo pidempään.

Muutto tuo tullessaan muutosta ja esimerkiksi uusi elämänvaihe saattaa viedä huomiota palokuntatoiminnasta. Palokuntatoiminta voisi toisaalta myös toimia ankkurina, jotain vanhaa ja tuttua, jotain uutta ja jännittävää. Yhteisöllisyys ja uudet ihmiset ovat tärkeä juurruttaja uudelle paikkakunnalle muuttaessa, tässä palokuntatoiminta on omimmillaan.

Palokunnan vaihto saattaa kuitenkin olla haasteellista. Meillä on maassamme noin 700 sopimuspalokuntaa, jokainen on erilainen, oma yhteisönsä. Maakuntien välillä muuttuu myös pelastuslaitoksen toimintakulttuuri. Palokuntamuoto saattaa vaihtua henkilökohtaisen sopimuksen palokunnasta VPK-yhdistykseen, jossa toiminnasta ei makseta henkilökohtaista korvausta. Maaseudun oman alueensa kokonaisvaltaisesta turvaajasta saattaa uuden palokunnan rooli vaihtuakin maakunnan erikoisosaajaksi tai kaupungin tukipalokunnaksi. Niin tai näin, yhtä kaikki, sopimuspalokunnat ovat olemassa ihmisiä varten, tuottaakseen pelastustoimen palveluita – turvallisuutta ympärilleen.

Paikkaa ja palokuntaa vaihtavan palokuntalaisen kannattaakin olla liikkeellä avoimin mielin, mitä uusi palokunta voi tarjota, entä mitä minä voin tarjota sille? Sama pätee myös palokuntiin, muuttavat ja siirtyvät palokuntalaiset pitää osata ottaa vastaan, kyseessä on omanlainen ryhmänsä palokuntalaisia. Muuttajia pitää osata käsitellä samaan aikaan varovasti ja ohjata uusiin toimintatapoihin, mutta myös samalla kunnioittaa aiemmin hankittua osaamista ja kokemusta.

Meillä ei ole olemassa järjestelmää, miten systemaattisesti voitaisiin palokuntalaisia saattaen vaihtaa palokunnasta toiseen. Paljon on kiinni siitä palokunnasta, josta jäsen on lähdössä, siellä vaaditaan aktiivisuutta kommunikoida lähtevän jäsen kanssa, ja pyytää lupa tarvittaessa etsiä ja suositella uutta palokuntaa.

Hyvää ja arvokasta työtä perusturvallisuuden eteen kannattaa jatkaa, olitpa sitten missä päin Suomea (tai maailmaa) tahansa.

Rekrytointikampanjoita on menossa ainakin Päijät-Hämeessä ja Länsi-Uudellamaalla, mutta varmasti myös lähin palokuntasi on kiinnostunut osaamisestasi ja sinusta. Lähimmän sopimuspalokunnan voit etsiä tämän linkin kautta.

Sopimuspalokuntalainen sammutusasussa nousemassa paloauton kyytiin