Skip to main content

Sopimuspalokuntalaisten pahoinpitelystä on tuomittava ankarammin

20.03.2025

SSPL on antanut lausunnon hallituksen esityksestä, jossa ehdotetaan muutoksia rikoslain 16 lukuun. Lakimuutoksen tarkoituksena on kriminalisoida poliisi- ja hälytystoiminnan vaikeuttaminen ja haittaaminen. Liitto pitää esitystä tärkeänä, mutta korostaa, että sopimuspalokuntalaisten oikeudellinen asema jää edelleen epäselväksi.

Tumma hahmo uhkaa kirveen kanssa sopimuspalokunnan ensiauttajia

Sopimuspalokunnat osallistuvat merkittävään osaan pelastustoimen tehtävistä, mutta nykyinen lainsäädäntö ei tunnusta heidän asemaansa virkamiesten tai julkista valtaa käyttävien henkilöiden tapaan väkivalta- ja uhkatilanteissa selkeästi. Tämä tarkoittaa, että he eivät automaattisesti saa samaa korotettua suojaa väkivaltaa tai häirintää vastaan (suojalla viitataan kohdennettuun ja selkeään rangaistuskäytäntöön tekijälle). Lausunnossamme esitämme, että lainsäätäjän vastuulla on korjata tämä epäkohta ja varmistaa, että kaikkien pelastus- ja ensihoitotehtävissä toimivien henkilöiden kohdalla toimintaan kohdistettu väkivalta, sillä uhkaaminen tai muu haitanteko olisi erityisen tuomittavaa myös rikosoikeuden näkökulmasta.

Lakimuutosta tarvitaan kiireellisesti, vaikka se ei täydellisesti ratkaise kaikkia sääntelyn puutteita. Erityisesti sopimuspalokuntalaisia koskevat haasteet työsuhteen ja viran puuttumisen vuoksi olisi ratkaistava ja vietävä lainsäädäntö selkeästi. Lisäksi esitimme, että lakiesityksen tulisi suojata paremmin myös pelastusajoneuvoja, pelastustoimen kiinteistöjä ja harjoitustoimintaa.

Näkemyksemme mukaan lainsäädännöllä ei ole merkitystä pelkästään jälkikäteen tapahtuvassa rangaistuksessa – selkeä ja tiukka lainsäädäntö voi toimia myös ennaltaehkäisevänä pelotteena. Liitto seuraa lakiesityksen etenemistä ja jatkaa vaikuttamistyötä varmistaakseen, että myös sopimuspalokuntalaiset saavat ansaitsemansa suojan pelastustehtävissä.