Skip to main content

Palokuntalainen, kuka olet?

28.09.2023
Kuva tietokoneen näytöstä, näytöllä on esillä Finanssiala ry:n murtosuojausohje

Taannoin Helsingin Sanomat kirjoitti pelastusalasta kohtuullisen (vai kohtuuttoman) paljon kiinnostuneen henkilön toiminnasta ja pyrkimyksistä olla mukana monessa. Huolta herätti henkilön vahva pyrkimys mukaan pelastusalan toimintaan, usealla taholla ja ilmeisemmin vailla mainitsemiaan meriittejä ja epäselväksi jäänein tarkoitusperin. Pääsikö henkilö liian helposti mukaan järjestöjen ja palokuntien toimintaan?

Meidän tehtävämme Suomen Sopimuspalokuntien Liitossa on auttaa, ohjata ja muistuttaa palokuntia erilaisista asioista ja olla osaltamme parantamassa pelastustoimen kokonaisvaltaista suorituskykyä. Tiedättekö keitä palokuntalaisenne tai sellaisiksi haluavat oikeasti ovat, entä miten tila- ja tietoturvallisuus on hoidettu? Palokunnissa harvemmin on tulijoita ovien ja ikkunoiden täydeltä, joten kaikki toivotetaan yleensä ilolla tervetulleiksi, pitääkö tai voiko näin kuitenkaan edes toimia? Entä miten toimia esimerkiksi tilaturvallisuusasioiden kanssa, kun palokunta on tilojen käyttäjä, hyvinvointialue tilojen vuokraaja ja kolmas osapuoli omistaja?

Olemme keränneet joitain suosituksia tai esimerkkejä tavasta hoitaa asioita turvallisuusnäkökulmasta ja lähettäneet tiedoksiannon asioista jäsenpalokuntiimme. Keskustelkaa vähintään näistä asioista palokunnassanne ja pohtikaa, miten voitte toteuttaa näitä ohjeita. Selvittäkää mitä oma hyvinvointialueenne tai alueen pelastuslaitos ohjeistaa asioista ja millaisiin toimenpiteisiin esimerkiksi tilaturvallisuuden parantamiseksi on ryhdytty.

Lisätietoja turvallisuusaiheesta:
Aleksi Peurala
Järjestöpäällikkö