Pelastustoimi lujilla Kalajoen metsäpalossa
Kalajoella on sammutettu suurta metsäpaloa maanantaista 26.7.2021 alkaen. Tänään perjantaina alueelle on saatu sateita helpottamaan sammutustöitä. Paloalan arvioidaan olevan vähintään 300 hehtaarin suuruinen, palo on maamme nykyhistorian toiseksi suurin.
Näin laajamittaisessa tilanteessa on selvää, että yksittäisen pelastuslaitoksen omat resurssit eivät riitä palon sammuttamiseen. Jokilaaksojen pelastuslaitos on saanut heti tilanteen alkuvaiheessa tukea naapurialueen pelastuslaitoksilta. Tällä hetkellä SSPL:n tietojen mukaan sammutustöissä on, tai on matkalla 19 pelastuslaitoksen sammuttajia, mukaan luettuna Jokilaaksot. Suurin osa kauempaa tulevista sammuttajista on sopimuspalokuntalaisia, laskelmien mukaan määrä on tällä hetkellä noin 300 henkeä ja saattaa vielä nousta lähelle 500, riippuen tilanteen kehittymisestä. Nämä henkilöt eivät ole yhtäaikaisesti tilannepaikalla, vana toimivat lomittain vaihtomiehistönä toisilleen ja Jokilaaksojen omalle henkilöstölle.
Päivitys 2.8.2021: Viikonlopun aikana kaikki Manner-Suomen pelastuslaitokset ovat lähettäneet apuaan Kalajoelle. Sopimuspalokuntalaisia on käynyt muualta maasta tilannepaikalla arvioilta jo yli 500 ja osallistuneita palokuntia lienee pitkälti yli 200. Ajantasaisen luvun ylläpitäminen käy nyt liki mahdottomaksi. Osa henkilöistä on tehnyt jo useamman matkan auttamaan sammutustöissä. Huoltoon ja muonitukseen on myös kerätty henkilöstöä ympäri maan!
Sammuttajien työn tauottaminen ja lepoajat ovat jo työturvallisuuden kannalta ehdottoman tärkeitä, mutta se lisää myös työtehoa. Laajaan yhteistyöoperaatioon ovat osallistuneet alueen kunnat, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos ja poliisi. Sammutustyön lisäksi mukana on myös merkittävä määrä erilaisiin huoltotoimintoihin osallistuvaa henkilöstöä.
Palopaikalla on käytössä mitä erilaisempia varusteita henkilön omista arkivaatteista savusukellusvarustukseen, myös maastopalopukuja on onneksi käytössä. Laajamittainen suuri metsäpalo on hankala sammutettava, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole yllättävä ja poikkeuksellinen katastrofi, jollaista ei voitaisi kuvitella sattuvan. SSPL on peräänkuuluttanut useasti oikeanlaisen varustuksen ja valmiuden ylläpitoa. Vuoden 2018 maastopalokesän jälkeen useita epäkohtia luvattiin korjata. Edelleen maastamme puuttuu ennakolta valmisteltu mekanismi pelastustoimen muodostelmien liikutteluun pitkäkestoisissa tilanteissa maakunnasta toiseen ja edelleen sammuttajat tekevät töitä varusteissa, jotka eivät sovellu työhön.