Skip to main content

Kauttuan Tehtaiden VPK valittu vuoden 2024 sopimuspalokunnaksi

14.09.2024

Kauttuan Tehtaiden VPK on valittu vuoden 2024 sopimuspalokunnaksi, tunnustuksena sen panoksesta pelastustoimessa ja paikallisessa turvallisuustyössä. Palokunta on toimintansa aikana onnistunut uudistumaan ja kehittämään toimintaansa, mikä on tehnyt siitä esimerkillisen toimijan pelastusalan kentällä.

Palokunta on viime vuosina osallistuttanut jäseniään toimintaan jakamalla vastuuta palokuntalaisille ja perustamalla eri osa-alueista vastaavia ryhmiä, kuten koulutus-, kalusto- ja some-ryhmät, joihin jäsenet voivat osallistua oman kiinnostuksensa mukaan. Toimintatapa on lisännyt yhteisöllisyyttä ja mahdollistanut jokaiselle jäsenelle aktiivisen roolin palokunnassa.

Kauttuan Tehtaiden VPK on perustettu vuonna 1906, ja sen juuret ovat syvällä Kauttuan teollisessa historiassa. Vaikka palokunta on kehittynyt ja toiminta on alusta alkaen suuntautunut myös tehtaiden ulkopuolelle, se on säilyttänyt vahvan yhteyden paikalliseen teollisuuteen ja yhteisöön. Vuosikymmenten aikana palokunta on kasvanut noin 100 jäsenen vahvuiseksi yhdistykseksi, joka tarjoaa hälytysvalmiuden keskimäärin viidessä minuutissa ja vastaa noin 130 hälytyksestä vuosittain.

Kauttuan Tehtaiden VPK:n valinta vuoden sopimuspalokunnaksi on tunnustus sen pitkäjänteiselle ja monipuoliselle työlle yhteisön turvallisuuden hyväksi. Palokunnan panostus koulutukseen, kalustoon ja yhteistoimintaan muiden palokuntayhdistysten ja alueen yritysten kanssa on malliesimerkki siitä, miten sopimuspalokunta voi menestyä ja vaikuttaa laajasti turvallisuuden kehittämiseen.

Vuoden sopimuspalokunnan valitsee vuosittain Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL) tunnustuksena sopimuspalokuntien arvokkaasta työstä paikallisen turvallisuuden ja yhteisöllisyyden hyväksi. Valinta perustuu muun muassa palokunnan aktiivisuuteen, innovatiivisuuteen ja esimerkilliseen toimintaan pelastusalan kehittämisessä.

Sopimuspalokunnat ovat keskeinen osa Suomen pelastustoimintaa. Ne tuottavat merkittävän osan pelastustoimen palveluista erityisesti haja-asutusalueilla, joissa ne tarjoavat nopeaa ja paikallisesti saatavilla olevaa apua hälytystehtävissä. Sopimuspalokunnat yleensä koostuvat vapaaehtoisista ja osa-aikaisista palokuntalaisista, joiden sitoutuminen ja kouluttautuminen ovat ensiarvoisen tärkeitä paikallisen päivittäisturvallisuuden ylläpitämiseksi.

Aiemmin vuoden sopimuspalokunnaksi on valittu muun muassa Hämeenlinnan VPK (2021), Valkeakosken VPK (2022), ja Taivalkosken VPK (2023). Näiden valintojen yhteinen nimittäjä on niiden kyky sopeutua ja uudistua muuttuvissa olosuhteissa, sekä sitoutuminen jatkuvaan kehitystyöhön palokuntatoiminnan ja koulutuksen parissa. Sopimuspalokuntatoiminnan merkitys korostuu erityisesti yhteisöllisyyden ja turvallisuuden edistämisessä. Ne eivät ainoastaan vastaa hälytystehtäviin, vaan toimivat aktiivisina yhteisön jäseninä, tarjoten koulutusta, ennaltaehkäisevää turvallisuustyötä ja monipuolista toimintaa kaiken ikäisille. Kauttuan Tehtaiden VPK on tästä erinomainen esimerkki – se ei vain turvaa paikallista arkea, vaan rakentaa myös vahvaa yhteisöllistä sidettä jäsentensä ja alueen asukkaiden välille.