Skip to main content

Valmiuslaki käytössä

20.03.2020

Valmiuslain käytöstä meneillään olevassa pandemiatilanteessa on nyt annettu tarkentavia soveltamisasetuksia. Pelastustoimea ja hätäkeskustoimintaa koskettaa nyt mahdollisuus poiketa työaikalain ja vuosilomalain velvoitteista, mikäli tilanne sitä erityisesti vaatii. Työnantajalle jää edelleen korkea huolehtimisvelvollisuus työntekijän työturvallisuudesta ja terveydestä, voimassa olevista laeista ei myöskään saa poiketa, jos tilanne on muilla toimivaltuuksilla ratkaistavissa. Työaikalakien poikkeusmahdollisuudet eivät pääsääntöisesti kosketa sopimuspalokuntalaisia.

Hallituksen lisätalousarviossa Sisäministeriön hallinnonalalle esittetään pelastustoimelle 600 000€ lisämäärärahaa yhteisesti koko Suomeen. Tuolla määrärahalla on tarkoitus hankkia suojaimia pelastustoimeen COVID-19 virusepidemialta suojautumiseksi. Summalla katetaan materiaalin hankinta ja jakelukustannuksia. Huomion arvoista on, että varsinkin alkuvaiheessa useat sopimuspalokunnat ovat hankkineet itse suojaimia ja muuta materiaalia, tai suojaimia ei vielä ole toimitettu kaikille paloasemille.

Sopimuspalokuntalaiset listattiin yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeiksi henkilöiksi ja heidän lapsensa ovat oikeutettuja 1-3 luokkalaisten osalta lähiopetukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on kuitenkin nyt tarkentanut rajoituksia ja ohjeistuksia siten, että kaikilla 1-3 luokkalaisilla on oikeus lähiopetukseen. Suositus on kuitenkin pitää mahdollisimman moni lapsi kotona.