VUODEN SOPIMUSPALOKUNNAKSI 2019 PIIKKIÖN VPK
SSPL MEDIATIEDOTE 31.8.2019
Julkaisuvapaa
Tänään on julkistettu Vuoden 2019 sopimuspalokuntavalinta Kaarinan kaupungissa – Vuoden 2019 sopimuspalokunta on 130 vuotta vanha Piikkiön VPK
Vuoden 2019 sopimuspalokunnaksi on Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL) valinnut Piikkiön VPK:n. Se on Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sopimuspalokunta.
Huomionosoituksen palokunnalle luovutti Suomen Sopimuspalokuntien Liiton (SSPL) puheenjohtaja Antti Rantakangas Kaarinassa 31.8.2019. Rantakankaan mukaan SSPL haluaa vaikuttaa siten, että sopimuspalokuntatoiminta Suomessa tunnetaan ja siitä käytetään oikeita käsitteitä johdonmukaisesti. Pelastustoiminnan kolmannen sektorin käsitteet ovat pelastustoimen strategian mukaisesti sopimuspalokuntatoimintaja pelastustoimen vapaaehtoistoiminta.
Harvaan asutussa maassa pelastustoimen palvelut turvataan suurimpien taajamien ammattipalokunnilla ja noin 90 %:issa maan pinta-alasta sopimuspalokuntien avulla. Myös suurissa taajamissa ovatsopimuspalokunnat tukemassa ammattipalokuntien toimintaa suuremmissa ja päällekkäisissä tilanteissa.
Tällä tänään julkistettavalla valinnalla haluamme tukea ja kannustaa sopimuspalokuntatoimintaa, toisaalta tehdä tunnetuksi myös VPK-yhdistystenja muiden palokuntayhdistysten arvokasta työtä. Nyt Piikkiön VPK:lle luovutettu kunniamaininta on tunnustus koko Piikkiön vapaaehtoisen palokuntayhdistyksen jäsenistölle, niin sopimuspalokuntatoimintaan osallistuville, kuin nuoriso-, nais- ja veteraaniosastolaisille, toteaa Rantakangas.
SSPL nimeää vuosittain vuoden sopimuspalokunnan. Tällä valtakunnallisella kunniamaininnalla liitto haluaa tänä vuonna korostaa hyvin toimivan, lähtövarman ja koko ajan kehittyvän sopimuspalokunnan merkitystä pelastustoimelle.
Piikkiön VPK:n valintaa vuoden 2019 sopimuspalokunnaksi SSPL perustelee seuraavasti:
- Piikkiön VPK:n toiminta on erittäin tasokasta, aktiivista ja monipuolista
- yhdistyksellä on iso, noin 90 hengen, jäsenkunta
- yhdistyksen toiminta monipuolista jakautuen: sopimuspalokuntaan, nuoriso-, nais- ja veteraaniosastoon
- palokunta on selvinnyt ajan haasteista vahvalla osaamisella, palokunnassa on useita savusukelluskelpoisia jäseniä ja sen toiminta on lähtövarmaa– palokunnalla on ollut tänä vuonna jo yli 110 hälytystehtävää, tämä kuvaa hyvin myös pidemmän jakson tehtävämääriä
- sopimuspalokunnassa toimii 27 hälytyskelpoista jäsentä – määrä on suurempi kuin Suomen sopimuspalokuntien keskimääräinenhenkilöstömäärä
- palokunnan harjoitusaktiivisuus on hyvä
- viikkoharjoitusten lisäksi on monia muita toimintaa kehittäviä tapahtumia
- palokunta on kehittänyt omaa toimintaa jatkuvastivastaamaan alueen pelastustoimen tarpeita
- palokunta on ollut luomassa hyvää ja toimivaa yhteistyötä yhdessä Kaarinan kaupungin kahden muun sopimuspalokunnan kanssa, yhteisillä harjoituksilla ja kouluttajien vaihdoilla
- Piikkiön VPK:n jäseniä on aktiivisesti mukana palokuntien yhteisessä alueellisessa toiminnassa ja pelastuslaitoksen eri neuvotteluryhmissä
- Piikkiön VPK:n jäsenistä on tullut useita pelastusalan ammattilaisia
- kaikkien osastojen – nuoriso-, nais- ja veteraaniosastojen – toiminta on aktiivista, osastot kokoontuvat viikottain ja toimintaa kehitetään jatkuvasti
- osastojen toiminta tukee onnistuneella tavalla sopimuspalokuntatoimintaa
- nuoriso-osasto on saanut tunnustusta mm. siitä, että heillä on mukana toiminnassa myös erityisnuoria
Erityisesti Suomen Sopimuspalokuntien Liitossa arvostetaan sitä työtä, jota Piikkiön VPK:n jäsenet ovat tehneet ja tekevät valtakunnallisesti ja alueellisesti muiden sopimuspalokuntien ja pelastustoimen vapaaehtoistoiminnan hyväksi.
Kunniamaininnan ovat saaneet 2003 Heinäveden VPK, 2004 Konginkankaan VPK ja Äänekosken VPK, 2005 Sodankylän VPK, 2006 Nurmon VPK, 2007 Hitis FBK (Hiittisten VPK), 2008 Harjunalustan VPK, 2009 Taivassalon VPK, 2010 Anjalan VPK, 2011Kauhavan palokunta, 2012 Tirilän VPK, 2013 Punkaharjun VPK, 2014 Porin VPK, 2015 Pyhäsalmen VPK, 2016 Kustavin VPK, 2017 Virojoen VPK ja Lappajärven palokunta 2018.
Suomessa on 709 sopimushenkilöstöön perustuvaa palokuntaa, joissa toimii 15 000 hälytyskelpoista palokuntalaista. Sopimuspalokunnat huolehtivat pelastustoiminnasta alueella, joka on noin 90 prosenttia Suomen pinta-alasta. Vuonna 2018 paloauto lähti 79 300 kertaa hälytystehtävään sopimuspalokunnan asemalta.
SSPL on vuonna 2001 perustettu valtakunnallinen järjestö, joka toimii sopimuspalokuntatoiminnan ja pelastustoimen vapaaehtoistoiminnan hyväksi.
Lisätiedot:
toiminnanjohtaja Isto Kujala p. 040 075 2364, isto.kujala@sspl.fi
Twitter: @SSPL_ry
Piikkiön VPK:n hallituksen varapuheenjohtaja Juho Lahdenperä p. 040 5570470, Juho.L@netti.fi