VETOA JA VOIMAA

Heinin blogikirjoituksia 18.1.2017 alkaen

Blogin kirjoittajana on toiminut Vetovoimainen sopimuspalokunta- hankkeen (2016-2017) työhyvinvoinnin asiantuntija, psykologi Heini Kämäräinen.

Blogissa hän jakaa hankkeen ajankohtaisia asioita, omia ajatuksiaan työhyvinvoinnista sekä pohdintaa sopimuspalokunnista ja niiden vetovoimaisuudesta tutkimusmatkailijan näkökulmasta.

Kesälaitumilta on jo palattu, tai vähitellen palaillaan, sekä oman työn, että palokuntien aktiivisen kauden suhteen. Monessa palokunnassa alkaa taas harjoituskausi ansaitun tauon jälkeen. Kesä voi olla seesteisempi aika palokuntatoiminnan suhteen, jolloin hälytystehtäviäkin on vähemmän, tai päinvastoin, eli hälytyksiä voi olla eniten juuri kesäisin – tämä riippuu paljon alueesta, jolla oma palokunta sijaitsee. Oli tilanne kummin vain, toivottavasti olet kesän aikana onnistunut keräämään intoa ja energiaa lähteä kohti uutta syksyä myös palokuntatoiminnan näkökulmasta. Syksy näyttäytyy usein uuden alkuna ja jonkinlaisena taitekohtana ihmisen elämässä, joten tässä hetkessä voi tulla mieleen pohtia myös omaa tulevaisuutta palokunnassa. Mihin suuntaan minä haluan osallistumistani palokunnassa viedä? Mihin suuntaan me haluamme palokuntaamme viedä?

Lähipäivinä tulette saamaan postin mukana palokuntaanne Suomen Sopimuspalokuntien Liiton teille tarjoaman VETOA & VOIVAA –paketin, jossa on materiaalia palokunnan kehittämisen tueksi. Jokainen palokunta on omanlaisensa, ja paras asiantuntemus juuri teidän palokuntanne kehittämiseen löytyy teiltä. Kokoontukaa yhteen, kuulkaa kaikkien ajatuksia, pitäkää mieli avoinna. Siihen mitä kannattaa kehittää, ja miten sitä saada alkuun, saatte tukea VETOA & VOIMAA -oppaasta. Työhyvinvointi myös palokunnassa lähtee siitä, miten kohtaamme toisiamme. Tässä jokapäiväisessä, mutta tärkeässä asiassa teitä muistuttaa paketin mukana tuleva juliste. Paketista löytyy myös esine, mutta mikä se on, säilykööt vielä yllätyksenä. Esineen mukana tulevasta ohjeesta ajattelen, että se kiteyttää sen mistä itse ajattelen suuren osan palokuntien hyvinvointia ja vetovoimaa syntyvän: ei ole olemassa vastustajia, on vain kanssapelaajia. Yhteispeliä tarvitaan niin oman palokunnan sisällä, toisten palokuntien kanssa sekä pelastuslaitoksen suuntaan. Oma asenne vaikuttaa paljon siihen suhtaudutaanko tovereihin vastustajina vai kanssapelaajina.

Palokuntanne on osaamista täynnä ja se kannattaa käyttää hyödyksi. Sopimuspalokuntalainen on enemmän kuin sammutusmies – hän on myös osaaja joillakin muilla saroilla. VETOA & VOIMAA – paketin materiaali (sekä paljon lisämateriaalia!) tulee myös SSPL:n uusituille nettisivuille tämän syksyn aikana. Sivuille tulee oma VETOA & VOIMAA – osio, josta materiaalia on helposti löydettävissä silloin kun sitä tarvitsee. Ajatukseni on, että VETOA & VOIMAA –sivusto olisi palokuntien jatkuvan kehittämisen tuki, jonne voi aina palata.

Eikä siinä vielä kaikki. VETOA & VOIMAA –teema tulee jatkumaan verkkovalmennuksella, johon kaikki palokuntatoiminnassa mukana olevat ovat tervetulleita osallistumaan joustavan aikataulun ja osallistumisen tavan mukaan. Toivon osanottajamäärän oleva mahdollisimman suuri, näin myös palokunnat itse saavat siitä suurimman hyödyn irti. Tavoitteena on, että pääsemme vuorovaikutteisesti syventämään vetovoimaisuuden ja työhyvinvoinnin teemoja. Valmennus on erinomainen mahdollisuus kuulla mitä Suomen muissa sopimuspalokunnissa on meneillään ja jakaa ajatuksia onnistumisista ja haasteista. Sekä saada ajankohtaisia näkemyksiä vetovoimaisuuden ja työhyvinvoinnin lisäämiseen. Valmennus ei vaadi jotain tiettyä suoritusta, jotta siihen voi osallistua, vaan jokainen voi osallistua juuri siinä määrin mikä on itselle sopivaa. Kommentointi on suotavaa, mutta ei välttämätöntä, osallistua voi myös vaikka vain seuraamalla keskustelua ja katsomalla alustus- ja luentovideot. Lisätietoa valmennuksesta ja kutsut valmennukseen tulevat tämän syksyn aikana SSPL:n tiedotteena sekä ilmoituksena Palokuntalainen -lehdessä.

Heini

Yhteystiedot

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry

Männistöntie 2 04500 KELLOKOSKI
toimisto(a)sspl.fi

Toiminnanjohtaja
Ari Maskonen
050 567 5179

Järjestöpäällikkö
Aleksi Peurala
040 080 3215