VETOA JA VOIMAA

Heinin blogikirjoituksia 18.1.2017 alkaen

Blogin kirjoittajana on toiminut Vetovoimainen sopimuspalokunta- hankkeen (2016-2017) työhyvinvoinnin asiantuntija, psykologi Heini Kämäräinen.

Blogissa hän jakaa hankkeen ajankohtaisia asioita, omia ajatuksiaan työhyvinvoinnista sekä pohdintaa sopimuspalokunnista ja niiden vetovoimaisuudesta tutkimusmatkailijan näkökulmasta.

Marraskuuhun ollaan tultu ja Vetovoimainen sopimuspalokunta –hanke on saatu päätökseen. Hankkeen tiimoilta muodostui Vetoa & Voimaa –nimi hankkeen tuotteille. Vetoa & Voimaa kuvaa palokuntiin suuntautuvaa vetovoimaisuutta ja yhteistyön tuomaa voimaa. Hankkeen tuotteita ovat Vetoa & Voimaa –paketti jokaiseen sopimuspalokuntaan; Vetoa & Voimaa –verkkovalmennus Facebookissa; verkkosivusto SSPL:n uusille nettisivuille (tulevat lähiaikoina) sekä tämä blogi. Olemme saaneet hankkeesta hyvää palautetta, jonka nöyränä ja kiitollisena vastaanotamme. Toivon, että hankkeen kautta on syntynyt uutta ajateltavaa. Kiitän ensisijaisesti palokuntalaisia ympäri Suomen; niin verkkovalmennuksen kuin henkilökohtaisten palokuntavierailujen ja tapahtumien kautta kohdattuja. Ilman palokuntalaisten panosta tämä ei olisi ollut mahdollista ja ihailen heidän ennakkoluulotonta asennettaan. Palokuntalaisissa ympäri Suomen on valtavasti voimaa ja osaamista, joka on vielä osittain valjastamatta käyttöön. Puhumattakaan potentiaalisista palokuntalaisista, joita lienee jokaisen tuttavapiirissäkin.

Tämä kertoo myös selkeää tarinaa yhteistyön merkityksestä – kun jaetaan kokemuksia ja ollaan tekemisissä toistemme kanssa, pieniä ihmeitä voi tapahtua. Isot muutokset eivät useimmiten tapahdu hetkessä - isoa laivaa on hidas kääntää. Sen sijaan pienempiä muutoksia tekemällä voidaan käännöksestä tehdä mukavampi matkassa olijoille. Sen sijaan, että odottaisimme suurien tekijöiden siirtoja, voimme itse tehdä olemisestamme mielekkäämpää sillä välin. Aina on toivoa ja mahdollisuus parantaa tilannetta, ja juuri sinulla on annettavaa.

Ilokseni olen saanut huomata, että jossain päin Suomea palokunnat ovat järjestäneen vuosien (tai jopa vuosikymmenten!) tauon jälkeen yhteisharjoitukset lähiseudun palokuntien kanssa. Tai palokunnat ovat kutsuneet toisiaan tutustumaan toistensa toimintaan. Tämän on huomattu olevan toivottua ja motivoivaa, jotain tällaista kenties ollaan kaivattukin. Ja miten mahtava tilaisuus yhteistyö onkaan oppia toisilta. Jos siis jotain haluat tehdä, voisin suositella ensimmäiseksi siirroksi yhteistoimintaa lähiseudun palokunnan tai palokuntien kanssa. En tiedä mitä kaikkea se voi antaa - mutta sen tiedän, että turhaa se ei ole.

Hanke päättyy ja minun osuuteni siinä myös. Jään kuitenkin ainakin vielä toistaiseksi Suomen sopimuspalokuntien liiton toimintaan mukaan. Eihän tästä poiskaan malta jäädä ;) Kenties siis jatkossakin tavataan palokuntalaistapahtumissa, Facebookissa, tai kuka tietää paloasemalla. Tämä blogi päättyy tähän, mutta tekstit jäävät luettavaksi uusillekin nettisivuille.

Kiitos! Heini

Yhteystiedot

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry

Männistöntie 2 04500 KELLOKOSKI
toimisto(a)sspl.fi

Toiminnanjohtaja
Ari Maskonen
050 567 5179

Järjestöpäällikkö
Aleksi Peurala
040 080 3215